Dożynki Prezydenckie w Spale

Fotoreportaż


Smaki regionu, tradycyjne rękodzieło i folklor– tak zaprezentowało się województwo podlaskie podczas Dożynek Prezydenckich w Spale w miniony weekend. Na stoisku zorganizowanym przez Urząd Marszałkowski Województwa Podlaskiego we współpracy z Wojewódzkim Ośrodkiem Animacji Kultury oraz Gminą Szumowo można było smacznie zjeść, obejrzeć warsztat tkacki, a nawet zatańczyć i zaśpiewać z zespołem ZPiT „Kurpie Zielone”.

Podczas dwudniowej imprezy odbył się konkurs wieńców dożynkowych. Województwo podlaskie reprezentował wieniec wykonany przez panie z Koła Gospodyń Wiejskich „Paprotki” z Paproci Dużej w gm. Szumowo, które otrzymały wyróżnienie z rąk Prezydenta Rzeczpospolitej Polskiej Andrzeja Dudy. Oprawę artystyczna zapewnił, działający przy WOAK zespół „Kurpie Zielone”, który zaśpiewał podlaskie pieśni dożynkowe oraz powszechne, a także zatańczył wiązankę tańców podlaskich.
Główne uroczystości rozpoczęły się w niedzielę, 17 września, mszą świętą w kaplicy polowej AK w Spale. Po nabożeństwie z centrum miasta na stadion Centralnego Ośrodka Sportu przeszedł barwny dożynkowy korowód, w którym udział wzięły grupy wieńcowe z całej Polski.
Dożynkom towarzyszyło także Miasteczko Regionów, w którym tym, co mają najlepsze – muzyką, tańcem, rękodziełem, smakołykami – chwaliło się wiele regionów Polski. Stoisko degustacyjne z województwa podlaskiego, przygotowane przez Koło Gospodyń Wiejskich „Paprotki”, serwowało podlaskie przysmaki –  m.in. pierogi, chleb ze smalcem, babkę ziemniaczaną, swojskie wędliny – które bardzo szybko znajdowały amatorów. Nie zabrakło także regionalnych słodkości – sękacza i mrowiska. Na stoisku można było podziwiać również piękne tkaniny dwuosnowowe, wyroby ze słomy i gliny. Dużym zainteresowaniem odwiedzających cieszył się pokaz tkacki w wykonaniu Lucyny Kędzierskiej z Wasilkowa. Zainteresowani mogli również skorzystać z animacji przygotowanych przez instruktorów Wojewódzkiego Ośrodka Animacji Kultury w Białymstoku.
Wśród wielu gości, którzy odwiedzili stoisko, była także para prezydencka, która nie tylko degustowała przygotowane przysmaki, ale także otrzymała od reprezentantów województwa podlaskiego prezenty.
Padło wiele miłych słów na temat gościnności i niesamowitego klimatu, jaki panuje na Podlasiu. Promocja regionalnych produktów, okraszona podlaską serdecznością, przysparza województwu sympatyków.
Dożynki prezydenckie po raz pierwszy zostały zorganizowane w Spale w 1927 roku przez Ignacego Mościckiego.
[ powrót ]