Dożynki Prezydenckie w Spale

Fotoreportaż:


Tkanina dwuosnowowa, unikatowa ceramika siwa, a także kulinarne rarytasy przygotowane przez podlaskie gospodynie, a wszystko dodatkowo okraszone przyśpiewkami ludowymi – w miniony weekend tłumy odwiedziły stoisko województwa podlaskiego podczas Dożynek Prezydenckich w Spale.
Wyjazd został zorganizowany przez Departament Rolnictwa i Obszarów Rybackich Urzędu Marszałkowskiego Województwa Podlaskiego, a całą delegację wsparł Wojewódzki Ośrodek Animacji Kultury w Białymstoku oraz Gmina Grabowo. Warto było przyjść zobaczyć, posłuchać, smacznie zjeść, a także znaleźć ciekawą ofertę na weekend lub urlop w Podlaskiem.
Podczas dwudniowej imprezy odbył się konkurs wieńców dożynkowych. Podlaskie reprezentował wieniec wykonany przez Zespół Ludowy „Grabowianie” z powiatu kolneńskiego, który zaprezentował tradycyjny obrzęd dożynkowy. Wybrzmiały nie tylko pieśni i przyśpiewki, a prócz konkursowego wieńca przygotowano mniejszą jego formę, dawniej wkładaną na głowę młodej żniwiarce oraz piękną równiankę w swej kompozycji przypominającą żniwny bukiet. Mieszkańcy Grabowa otrzymali wyróżnienie z rąk Prezydenta Rzeczpospolitej Polskiej.
Główne uroczystości rozpoczęły się w niedzielę, 15 września, mszą świętą w kaplicy polowej AK w Spale, w której udział wzięła para prezydencka Andrzej Duda i Agata Kornhauser-Duda. Uczestniczyli w niej również m.in. Jan Krzysztof Ardanowski, liczni parlamentarzyści, a także władze samorządowe województwa podlaskiego, reprezentowane przez wicemarszałków – Wiesławę Burnos oraz Marka Olbrysia. Po nabożeństwie z centrum miasta na stadion Centralnego Ośrodka Sportu przeszedł barwny dożynkowy korowód, w którym udział wzięły grupy wieńcowe z całej Polski.
Dożynkom towarzyszyło także Miasteczko Regionów, w którym tym, co mają najlepsze – muzyką, tańcem, rękodziełem, smakołykami – chwaliło się wiele regionów Polski. Stanęły stoiska twórców ludowych, producentów żywności, sponsorów oraz kół gospodyń wiejskich. Stoisko degustacyjne z województwa podlaskiego, jak co roku, cieszyło się ogromną popularnością. Przygotowały je energiczne gospodynie z gminy Grabowo, które serwowały podlaskie przysmaki – m.in. pierogi, chleb ze smalcem i kiszonym ogórkiem, babkę ziemniaczaną, swojskie wędliny. Bardzo szybko amatorów znajdowały smakołyki takie jak: sękacz, mrowisko, a także nowolatki – małe ciasteczka tradycyjnie serwowane w Nowy Rok.
Artystycznego wyrazu w tradycyjnej formie, stoisku podlaskiego dodały unikatowe tkaniny dwuosnowowe wykonane przez Danutę Radulską z Janowa oraz wyroby ceramiczne przygotowane przez Pawła Piechowskiego z Czarnej Wsi Kościelnej. Prawdziwą atrakcją stały się pokazy rękodzielnicze – każdy mógł zasiąść przy prawdziwym, tradycyjnym krośnie, czy kole garncarskim, porozmawiać z twórcami, by poznać specyfikę zanikającego już rzemiosła. Odwiedzający swoją wiedzę o regionie mogli wzbogacić uczestnicząc w animacjach i konkursach, prowadzonych w konwencji zabaw ludowych.
Wśród wielu gości, którzy odwiedzili stoisko, była także para prezydencka, która nie tylko degustowała przygotowane przysmaki, ale także otrzymała od reprezentantów województwa podlaskiego prezenty. Z niewątpliwym zachwytem spotkała się ręcznie wykonana biżuteria – przygotowana przez Agnieszkę Jakubicz.
Podczas całej imprezy padło wiele miłych słów na temat gościnności i niesamowitego klimatu, jaki panuje na Podlasiu. Okazuje się, że Podlaskie jest często wybieranym kierunkiem na wakacje, urlop czy choćby weekend. Promocja regionalnych produktów, okraszona podlaską serdecznością, przysparza województwu sympatyków.

[ powrót ]